Konferencje

PIERWSZY DZIEŃ – 11 września 2019 r.
Arche Hotel Krakowska , Warszawa
Rejestracja, program i szczegółowe informacje http://foodcongress.org/

DRUGI DZIEŃ –  12 września 2019 r.
Targi WARSAW FOOD EXPO 2019, Międzynarodowe Centrum Targowo-Kongresowe PTAK WARSAW EXPO, Nadarzyn

SEMINARIA  w formie paneli dyskusyjnych

10:00-11:00    Aspekty finansowe prowadzenia biznesu.
moderator:     Adriana Rudnicka,   Managing Director, P.P.H. EWA BIS Sp. z o.o.

11:00-12:00    Dotacje w praktyce – przetwórstwo spożywcze.
moderator:     Wieslaw Wasilewski, Big-Pol Fundusze Pomocowe

12:00-13:00    Przygotowanie przedsiębiorstwa do internacjonalizacji na rynki krajów trzecich.
moderatorzy: Iwona Górna, prezes ExpoTrade
Agnieszka Rembisz, International Bussines Development Director PPH EWA-BIS Sp. z.o.o.

13:00-14:00    Technologie Block-Chain w biznesie w aspekcie bezpieczeństwa żywności.
moderator:    Marek Marzec, IFS Business Development Consultant, Biuro IFS CEE w Warszawie

14:00-15:00    Spełnienie wymogów ORGANIC, HALAL, KOSHER i NON-GMO – czy warto? Duże koszty czy duże zyski?
moderator:     Klaudia Klimek, Przewodnicząca Fundacji  Jewrnalism

15:00-16:00  Innowacyjne, nietermiczne metody utrwalania żywności.
moderator:     prof. Zygmunt Zander, UW-M

Wstęp wolny dla wszystkich uczestników targów.

Organizator konferencji:
foodcongress.org

I. Termin Konferencji – 13 września 2019 r. (11.00 – 15.00)

II. Miejsce Konferencji – Sala konferencyjna – Ptak Warsaw Expo Sp. z o.o. w Nadarzynie k. Warszawy

III. Temat Konferencji – Potencjał polskiej żywności – szanse i możliwości eksportowe

IV. Program Konferencji:

10.00-11.00 Rejestracja uczestników

11.00-11.15 Otwarcie Konferencji i podpisanie porozumienia o współpracy pomiędzy Stowarzyszeniem Eksporterów Polskich a Ptak Warsaw Expo Sp. z o.o. w Nadarzynie k. Warszawy

  • Mieczysław Twaróg Prezes Zarządu Stowarzyszenia Eksporterów Polskich
  • Tomasz Szypuła Prezes Zarządu Ptak Warsaw Expo Sp. z o.o.

11.15.-11.30 Wystąpienie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jana Krzysztofa Ardanowskiego

11.30-12.00 Szanse i możliwości potencjału eksportowego sektora polskiej żywności

  • Prof. dr hab. Andrzej Kowalski Dyr. Inst. Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej

12.00-12.15 Działalność promocyjna polskiej żywności na priorytetowych rynkach zagranicznych Przedstawiciel Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa

12.15-12.30 Dyplomacja ekonomiczna na rzecz wspierania eksporterów polskiej żywności

  • Cezariusz Kwaterki Radca Minister Departament Współpracy Ekonomicznej MSZ

12.30-13.30 Panel: Potencjał polskiej żywności – szanse i możliwości eksportowe

  • Przewod. Waldemar Broś Prezes Zarządu Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich ZR
  • Czesław Cieślak Prezes Zarządu Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Kole
  • Wiesław Różański Prezes Zarządu Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
  • Arkadiusz Gaik Prezes Stowarzyszenia Polskich Dystrybutorów Owoców i Warzyw
  • Elżbieta Bodio Wiceprezes Polsko-Ukraińskiej Izby Gospodarczej
  • Iwona Górna Właściciel firmy Expo Trade Polska
  • Marek Marzec Prezes PPH Ewa – bis Sp. z o.o. w Warszawie

13.30-14.00 Dyskusja

14.00-15.00 Degustacja

Organizator konferencji:
Stowarzyszenie Eksporterów Polskich

Otwarcie konferencji
(Beata Pyś-Skrońska, z-ca dyr. Polskiej Izby Opakowań)

Innowacyjne opakowania żywności
(Tadeusz Stępień, dyr. Generalny firmy Coffee Service)

Biodegradowalne materiały opakowaniowe w zastosowaniach do pakowania żywności
(Marek Rosłon, prezes i dyr. Generalny firmy PAKMAR)

Ekologiczne opakowania żywności firmy ECOR Product
(Małgorzata Pleskot, prezes firmy ECOR Product)

Bezpieczne podkładki absorpcyjne w opakowaniach świeżego mięsa i ryb
(Przemysław Nowak, dyr. Ds. marketingu w firmie POMONA)

Ekologiczne opakowania owoców i warzyw
(Marcin Śpiewok, dyr. Ds. rozwoju w firmie SILBO)

Organizator konferencji:
Polska Izba Opakowań